WERKGROEP ALDEGUNDISKAPEL

Heilige Aldegundis, de patroonheilige van onze parochie, wordt aangeroepen als beschermheilige bij langdurige ziekten, waaronder de vreselijke ziekte kanker en sinds 2020 kunnen we daar ook corona aan toevoegen.

Het is inmiddels 2 jaar geleden dat de plannen voor het realiseren van een Aldegundiskapel in onze parochiekerk werden aangekondigd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de huidige doopkapel als stiltekapel in te richten, met een eigen ingang via de oude buitendeur.

Bij de verdere praktische uitwerking liepen we echter tegen verschillende uitdagingen aan: zo werd ons gevraagd om de vloer aan te passen i.v.m. de brandveiligheidseisen, waren er onzekerheden of de oude toegangs-deur wel gangbaar te maken was en bleek de financiering van alle kosten een te grote opgave.

Daarnaast heeft corona de uitwerking van het plannen ook vertraagd. Toen duidelijk werd dat het oorspronkelijke plan niet haalbaar was, heeft de werkgroep besloten om de kapel te realiseren bij de hoofdingang van de kerk onder het torengedeelte. De bestaande metalen toegangspoort wordt naar voren verplaatst en verbreedt met een hekwerk, dat qua vormgeving aansluit bij het motief van de poort.

Rechts zal het beeld van de Heilige Aldegundis geplaatst worden, zodat aan de linkerzijde de Maria-mozaïek kan blijven staan. Het wanddoek met de doopvont zal een plek krijgen in de doopruimte en de muur achter de heilige Aldegundis zal opnieuw beschilderd worden.

Inmiddels zijn de plannen zover, dat er gestart kan worden met de uitvoerende werkzaamheden. Op zondag 31 januari zal Deken Varela de kapel inzegenen, waarna de kapel dagelijks bezocht kan worden.

Iedereen die het initiatief een warm hart toedraagt kan een bijdrage overmaken op:

NL05 RABO 0335 7244 34 ten name van Parochie H. Aldegundis o.v.v. van ‘gift kapel’.

We danken allen die hebben bijgedragen aan de realisering van de kapel!

Namens de werkgroep,